Zorg voor vrije vluchroutes in een flat

Geplaatst op

De overheid wil de brand- én vluchtveiligheid in flats goed regelen. Daarom is er per 1 juli een strengere wet. Elan Wonen vindt de brandveiligheid ook heel belangrijk. Daarom nemen wij de strenge regels van de overheid over. Dit betekent dat het niet langer mogelijk is om spullen op de gang, het trappenhuis, de galerij en de algemene entree te plaatsen.

Wat kunt u doen? Verwijder uw spullen uit de gang, het trappenhuis, de galerij en de entree

Wij begrijpen dat het plaatsen van spullen de sfeer verhoogt in uw flat. Maar de strenge wet maakt duidelijk dat het niet langer mogelijk is om spullen in algemene ruimtes neer te zetten. Het is ook voor hulpdiensten zoals brandweer en ambulance niet veilig om obstakels op hun weg in de flat te vinden. Dit belemmert hun werk.

Daarom is ons advies om al uw spullen op de gang, het trappenhuis, de galerij en algemene entree weg te halen. Er is nog 1 uitzondering die mag:

  • Deurmat (maximaal formaat: 100 x 50 cm)

Bekijk in deze flyer wat wél en niet is toegestaan.
Twijfelt u over sommige spullen? Neem dan contact met ons op. Onze wijkbeheerder kan bij u langskomen om u van advies te voorzien.

Let op; Wij zijn strenger met onze controles

Het is belangrijk dat al onze huurders in een veilige omgeving wonen. Bij brand moet iedereen snel en veilig kunnen vluchten. Daarom wordt er strenger door ons gecontroleerd.

  • Er vinden meer en strengere controles plaats.

  • Zien wij spullen die ergens niet mogen staan? Dan vragen we de eigenaar om deze spullen weg te halen.

  • Als we de eigenaar niet direct kunnen vinden, plakken wij een sticker op het object met de vraag om dit weg te halen.

  • Blijven de spullen te lang staan, dan halen wij deze spullen zelf weg. 

Voor scootmobielen gelden de volgende regels

Sootmobielen hebben een batterij of accu. Hierdoor zijn zij brandbaar. Daarom mogen scootmobielen niet langer bij de voordeur of in een gang staan. In iedere flat zoekt Elan Wonen naar een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld een aparte en afgesloten ruimte zijn waar de scootmobiel kan staan. Per flat wordt gekeken naar een oplossing-op-maat. Bewoners die een scootmobiel hebben, worden hier per brief van op de hoogte gebracht.

Elektrische fietsen en steps mogen niet in de flat staan

Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk om een goede plek te vinden om hun elektrische fiets of step neer te zetten. Het is dus niet langer mogelijk om een elektrische fiets of step in de flat te stallen.

Ook de algemene entree moet vrij blijven van spullen

U mag hier dus geen spullen neerzetten die gratis meegenomen mogen worden. De openbare ruimte mag niet worden gebruikt om spullen (tijdelijk) neer te zetten.

Soms staan er andere spullen in de algemene entree, zoals planten of bankjes. Dit zorgt voor een gezellige ontvangst. Wij begrijpen dat het weghalen van deze spullen niet leuk is. Maar voor de veiligheid in de flat is het wel nodig dat de spullen worden weggehaald. De komende periode denken wij na hoe de algemene entree sfeervol ingericht kan worden binnen de regels van de wet. Heeft u zelf een goed idee? Laat het ons weten.

Wij rekenen op uw medewerking zodat iedereen in een flat woont met een veilige vluchtroute.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Pas op voor oplichters

Iedereen weet dat er woningnood heerst. Helaas zijn er oplichters actief die hieraan geld willen verdienen. In dit bericht delen we belangrijke tips zodat u niet wordt opgelicht.
Lees meer

Blije bewoners Hof van Clovis en Hamelinkveste

In juni ontvangen 106 huurders de sleutel van hun nieuwe (sociale) huurwoning. De woningcomplexen Hof van Clovis en Hamelinkveste vormen een belangrijke stap in het afronden van de Schipholweg als aantrekkelijke stadsentree voor Haarlem.
Lees meer

Kennissessie Bouwend Haarlem

In gemengde woonconcepten leven verschillende buren samen. Hoe organiseer je ontmoeting en het sociaal beheer? Hier praatten we op donderdag 20 juni over tijdens de kennissessie van Bouwend Haarlem. Adviseur strategie Anouk Corel van Elan Wonen organiseerde de sessie in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem.
Lees meer